Kerk en kunst

Doopvont 1

Kerken hebben wat met kunst. Kunst heeft wat met kerken. Religie en kunst hebben een vergelijkbare oorsprong en een verwante werking. Zeker als je in zo’n monument als de Laurenskerk woont, is je belangstelling wakker voor kunst. Daar geven we regelmatig vorm aan.

Daar hoort ook het periodieke leerhuis ‘kerk en kunst’ bij, uitlopend op een excursie dichtbij of verder weg. We waren al regelmatig op de grens in Antwerpen, Mechelen, Wallonië, verder weg in kathedralenland Noord-Frankrijk, maar ook in Saksen Anhalt, in Rome en in Israël en Jordanië. In augustus 2014 hebben we een reis gemaakt naar midden-Duitsland: Hildesheim, Gernrode, en Braunschweig.

In juli 2015 was het doel Wittenberg en Erfurt (een Luthertour!). We zijn daarin begeleid door Joachim Zirkler, voormalig predikant van de Kreuzkirche in Dresden. Hij is nu bezig met het goed op de kaart zetten van het Lutherjaar.

Dit jaar (2016) bestaat het voornemen om in de maand juli naar de Hanzestad Lübeck te gaan. Een stad rijk aan grote stadskerken en cultuur. Het ruikt en voelt er naar Scandinavië, de Baltische staten, Brugge en naar Groningen. Ze spreken er Duits en drinken er Jever.