Kerk en kunst

Doopvont 1

Kerken hebben wat met kunst. Kunst heeft wat met kerken. Religie en kunst hebben een vergelijkbare oorsprong en een verwante werking. Zeker als je in zo’n monument als de Laurenskerk woont, is je belangstelling wakker voor kunst. Daar geven we regelmatig vorm aan.

Daar hoort ook het periodieke leerhuis ‘kerk en kunst’ bij, uitlopend op een excursie dichtbij of verder weg. We waren al regelmatig op de grens in Antwerpen, Mechelen, Wallonië, verder weg in kathedralenland Noord-Frankrijk, maar ook in Saksen Anhalt, in Rome en in Israël en Jordanië. In augustus 2014 hebben we een reis gemaakt naar midden-Duitsland: Hildesheim, Gernrode, en Braunschweig. In juli 2015 was het doel Wittenberg en Erfurt en in juli 2016 hebben we de Hanzestad Lübeck bezocht.

Voor 2018 staat een reis naar Romaans Rijnland op het programma. We bezoeken een aantal bekende en minder bekende romaanse kerken in het Rijnland, dus betrekkelijk dicht om de hoek. We beginnen in de St Viktor in Xanten, bezoeken de Heilige Geist Messbunde Knechtsteden, de abdij Brauweiler, en arriveren zo in de Domstad Keulen. Behalve de overbekende Dom staat daar een schat aan Romaanse kapittelkerken. De oorlog is niet zo maar aan die kerken voorbijgegaan, maar ze zijn allen hersteld en ondervonden of ondervinden in deze jaren een nieuwe restauratie en herijking van hun vormgeving. De reis  vindt plaats van 28-30 juni.