Dresden

Sedert lange tijd onderhoudt het Laurenspastoraat een vriendschapsband met een gemeente in Dresden, de Kreuzkirchgemeinde. Deze relatie is begonnen in de tweede helft ’80-er jaren van de vorige eeuw, in een tijd dat de mogelijkheden zo’n relatie middels uitwisseling te onderhouden nog zeer beperkt was. Voor de achter het IJzeren Gordijn woonachtigen was een uitreis naar Rotterdam praktisch onmogelijk. Gelukkig is deze situatie in 1989 met de val van de Muur tenietgedaan.

Rotterdam en Dresden onderhouden ook een stedenband; beide steden zijn voor wat de historische binnenstad betreft voor het overgrote deel verwoest door bombardementen (Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945).

De gemeente van de Kreuzkirche in Dresden maakt onderdeel uit van de Evangelisch-Lutherische Landeskirche Sachsens en is mondiaal bekend vanwege het aan de gemeente gelieerde Jongenskoor. Ook is de naam van Heinrich Schütz (1585-1672) nauw verbonden met de Kreuzkirche.

Eénmaal in de twee jaar maakt een delegatie van het Laurenspastoraat de trip naar Dresden (ong. 800 kilometer) (in de ‘oneven jaren’); het andere jaar komt een delegatie van de Kreuzkirchgemeinde naar Rotterdam. De delegaties zijn telkenmale zo’n 12-15 personen groot, en vinden onderdak bij gemeenteleden (zowel in Dresden als in Rotterdam).

Uiteraard is de vriendschapsband door de tijd veranderd, gelijkwaardiger geworden. Dresden is -voorzover dit van buiten kan worden beoordeeld- erg verwesterd. Het aan de Kreuzkirche grenzende winkelcentrum ‘Altmarkt Galerie’ zou ook Rotterdam Alexandrium kunnen heten, bij wijze van spreken. Ook de deelnemers aan de bezoeken over en weer zijn verjongd en kennen een andere achtergrond dan de eerdere groep(en). Dit houdt de relatie ook levend en inspirerend.