U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Afscheid

In 1813 werd een prins van Nassau de eerste koning van Nederland. Koning Willem I beschouwde Nederland zo’n beetje als zijn persoonlijke eigendom, net als zijn zoon Willem II. Het was Thorbecke die in een nieuwe grondwet (1848) de plaats en de functie van de koning regelde. Nederland was van het volk, niet van de koning.

President Trump doet denken aan koning Willem I. Zijn doel: “Make America Great” komt neer op “Make Donald Trump Great,” en America komt dan vanzelf wel mee. Een van de redenen waarom mensen zo hartstochtelijk achter Trump aanlopen is omdat zij hem ‘eerlijk’ vinden. Maar Trump liegt zo vaak en zo schaamteloos dat je zou denken dat die mensen gek zijn.

Politici houden doorgaans niet op met te beweren hoe zeer het hun om de “goede zaak” te doen is, waarbij de kiezer zich dan afvraagt waar het eigenbelang om de hoek komt kijken. Bij Trump komt die vraag geen seconde in een mens op.

Ik moet bekennen, ik zal hem missen: het politiek bedrijven als een slechte amateurgoochelaar, Melania, zijn “trophy wife”, de over het paard getilde dochter, het hele idiotencircus. Dat was Donald Trump. Nu het virus nog.