U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Antropoceen

Het tijdperk waarin wij leven wordt wel ‘antropoceen’ genoemd. Een aanduiding voor het aandeel waarmee de menselijke soort de aarde beïnvloedt en overheerst. Onderzoekers hebben nu vastgesteld dat in 2020 de mens een groter volume aan “spullen” heeft geproduceerd dan alle biomassa, dieren, planten en bomen die er op de aarde zijn. De spullen zijn gebouwen en wegen, machines en plastic.

Honderd jaar geleden was de hoeveelheid menselijke spullen nog maar 3% van de biomassa. Elk jaar wordt 30 tetraton aan spullen geproduceerd, dat is 30 met negen nullen.

Als je bedenkt dat het coronavirus evengoed een ander virus had kunnen zijn dat in een grote explosie de wereldbevolking zou hebben uitgeroeid dan zou de aarde zonder ons verder bestaan, met alle tetratonnen aan spullen die de mens had achtergelaten. Hoe zou Rotterdam er dan over 500 of over 1000 jaar uitzien? Op de aarde zou je alleen nog hier en daar de resten van een kerncentrale kunnen ontdekken, verder zou alles onder een dikke laag weer teruggekeerde biomassa zijn verdwenen.

De mens is een merkwaardig wezen: vloek en zegen tegelijk. En fragieler dan we denken dat we zijn.