U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Bommel

De altijd enthousiaste collega Ivo de Jong sleurde me mee naar de Oudhoornse kerk in Alphen aan de Rijn. Daar was een avond over Olivier B. Bommel.

Olivier B. Bommel en Tom Poes zijn de hoofdpersonen in de stripverhalen van Marten Toonder. Het Bommel monument op de hoek van de Binnenrotte bij de Markthal herinnert aan de Rotterdamse afkomst van Toonder. Hij bracht zijn jeugd door op Zuid in een Nederlands Hervormd gezin, hij deed belijdenis maar had, vertelde hij later, niet zoveel op met het christelijke geloof. Later emigreerde Toonder naar Ierland. In het oude Keltische geloof, de Ierse religie die rond de 6e eeuw door het christendom verdrongen werd, vond Toonder iets dat hem aansprak. Het idee dat alles in beweging is, niets hetzelfde blijft.

Ondertussen zitten de strips van Olivier B. Bommel vol met elementen die verwijzen naar de bijbel. Klaas Driebergen, neerlandicus en Bommelliefhebber vanaf zijn 13e, schreef een boek “Bommel en Bijbel” en daarna nog een reeks andere boeken over de Bommelstrips van Marten Toonder. In de Oudhoornse kerk vertelde hij erover.

Uit het verhaal “Heer Bommel en de kwinkslagen”:

Het is heel vreemd, sprak heer Ollie voordat hij ging zitten. ‘Alles kan worden verklaard en wetenschappelijk vastgelegd. Behalve het geloof van een heer, dat bergen verzet.’

‘Hmm’ zei Tom Poes.

Heer Bommel keek even gehinderd, doch vervolgde toen haastig: ‘Héél kleine bergjes, bedoel ik. Want een heer gelooft alleen maar in zichzelf, en dat is wel iets waard omdat men er een kwink mee kan verdrijven.’