U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

De straatkrant

Logo Column BernardDe paus geeft niet zomaar interviews en zeker niet aan een Nederlandse krant. Een slimme journalist van Trouw had bedacht dat paus Franciscus voor de straatkrant wel een uitzondering zou maken. Marc, straatkrantverkoper uit Utrecht, reisde vorige week naar Rome en interviewde de paus, geëscorteerd door twee Trouw journalisten. De afspraak was dat het interview exclusief voor de straatkrant was, maar Trouw wist daar wel raad mee: breed werd uitgemeten hoe ze het voor elkaar gekregen hadden.
Marc vond het de happening van zijn leven. De paus was niet ingegaan op zijn voorstel om een pizza te gaan eten en hij vond het ook wel jammer dat de paus hém niets gevraagd had. Later werden de kranten met het interview uit zijn handen gegrist en de inkomsten waren beter dan ooit.

Bij de ingang van Albert Heijn op de Bergweg is dikwijls een dame die de straatkrant verkoopt. Ik koop er wel eens een, de krant gooi ik vaak ongelezen bij het oud papier. Er staat niets in wat met de straat te maken heeft, op de vermistenrubriek na.

Ik gun haar de paar euro’s graag maar het blijft een verkapt soort bedelen. Ik heb wel eens overwogen om haar te vragen of ze niet mijn overhemden wil komen strijken maar dat durf ik dan ook weer niet. Die straatkrant is o.k. en Trouw heeft het goed aangepakt, maar er wordt ook iets in stand gehouden waar je een wat ongemakkelijk gevoel van krijgt.