U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

“Erasmus in Rotterdam”

Logo Column Bernard28 oktober 1466 is de waarschijnlijke geboortedatum van Erasmus en even waarschijnlijk was die geboorte in Rotterdam. De 550ste verjaardag van onze tot nu toe grootste stadgenoot zal in 2016 gevierd worden. Als opmaat is er in dit jaar in de week van Erasmus verjaardag een festival “Erasmus was/is hier”, met een concert van Jordi Savall op woensdag 28 oktober in de Laurenskerk. Op zondagavond wordt de week ingeluid met een vesper waarin Erasmus de hoofdpersoon is. Onderwerp is een geschrift van hem uit 1534 “Voorbereiding op de dood”.

Zich op zijn dood voorbereiden doet een mens, volgens Erasmus, door zich met de dood bezig te houden, door hem niet te ontkennen of als een ongewenst ding voor zich uit te schuiven.

Erasmus benadert de zaak nuchter. Waarom klampt een mens zich toch zo krampachtig aan het leven vast, alsof dat leven alleen maar heerlijk is? >”Het is effectiever als we de ware rekening opmaken van de zaken die we hier achterlaten. Vele mensen worden gekweld door de dood alleen al bij de aanblik van alle gemakken die ze hier moeten achterlaten. ….Maar u moet een ander oog openen, een oog waarmee u ziet dat u veel meer slechte dan goede dingen achterlaat…..Laat uw herinnering teruggaan langs elke stap in uw leven: de verwekking was smerig, de zwangerschap gevaarlijk, de geboorte ellendig, de kindertijd blootgesteld aan veel onheil, de pubertijd onderhevig aan veel onrecht, de jonge jaren bevlekt met gebreken, de kracht van uw leven door veel zorgen versnipperd en de ouderdom rampzalig”.

De humanist stond daar, lijkt het, nog met beide benen in de Middeleeuwen.