U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Filosoof

Logo Column BernardWat filosofen bedenken en opschrijven komt in de regel niet op de voorpagina van de Telegraaf. Je kunt je afvragen of je in het alledaagse leven veel aan ze hebt, behalve als je jong bent en de avond in het café doorbrengt.

Sommige gedachten van de Fransman Rene Girard zijn origineel en tegelijk zo voor de hand liggend dat je ze bij wijze van spreken op straat kunt herkennen. Van hem komt het begrip “mimetische begeerte.” Je begeert iets, bij voorbeeld een meisje, niet omdat je door een liefdespijl bent getroffen, maar omdat je haar begeerlijkheid ontdekt hebt aan de manier waarop anderen naar haar kijken.

Iets anders wat Girard heeft bedacht is de samenhang tussen geweld en godsdienst. Iedere beschaving begint met een daad of uitbarsting van geweld, bij voorbeeld een oorlog. Godsdienst is er voor om het geweld vervolgens onder controle te brengen, om niet vanzelfsprekend vreedzaam samenleven mogelijk te maken. Een gedachte tegengesteld aan de gangbare opvatting dat godsdienst en geweld twee handen op een buik zijn. Rene Girard is gestorven, hij werd 91.