U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Herrie

Logo Column BernardBij ons aan het Pijnackerplein is gedoe, de reden is de stemwijzer. Marian heeft al meerdere keren de stemwijzer gedaan. De eerste keer kwam ze bij “Artikel 1′ uit, daarna deed ze hem net zo vaak tot de uitkomst haar beviel. ‘Heb je de stemwijzer nog niet gedaan’ wordt me regelmatig gevraagd. Ik heb het nog niet gedaan en ik weet steeds zekerder dat ik het niet ga doen. Hoe ik dan een keuze kan maken? Ik maak geen keuze, tenminste niet met de argumenten van de stemwijzer.

Ik stem waarschijnlijk op het CDA en misschien op de PvdA. Het CDA wordt het als mijn conservatieve inborst opspeelt en de PvdA wordt het als ik besluit dat vier jaar regeren met een verdienstelijk resultaat beloond moet worden.

Het belangrijkste lijkt me dat er wat stabiliteit is of komt. De meerderheid van de kiezers schijnt te zweven. Wat in het voordeel van de media is, want het geeft ze meer gewicht. Al dat gezweef is nergens goed voor: het maakt de politici hijgeriger en het geeft de kiezer het onterechte gevoel alsof juist zijn stem er toe doet, waardoor dan weer veel kiezers achteraf zeggen dat ze teleurgesteld zijn.

Verder worden we in deze dagen ongeveer doodgegooid met de verkiezingen. Deze mening gooi ik er dan ook nog maar eens achteraan.