Het bevrijdingsvuur 4 en 5 mei 2020

Het Bevrijdingsvuur 4 en 5 mei

City Pastoraat

‘Niemand hoeft het alleen te doen’

In de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 mei 2020 wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Verschillende groepen verspreiden het vuur door het land tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Ook zal er een team zijn dat de lange nachtelijke tocht onderneemt om het vuur naar de Laurenskerk in Rotterdam te brengen en het aan te bieden.

Sinds 1948 wordt traditiegetrouw het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Dit plein ligt voor Hotel de Wereld waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatievoorwaarden. Het Bevrijdingsvuur is een indrukwekkend symbool van nationale eenheid en voor leven in vrede. Het herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. Na de Bevrijdingsvuurceremonie vertrekken vanaf deze historische locatie verschillende loopgroepen om het vuur middels de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland te verspreiden. Deze loopgroepen bestaan uit atletiekverenigingen, 4 en 5 mei comités, scholen, Oranjeverenigingen en andere organisaties. De estafette symboliseert de Bevrijding van Nederland en vormt een belangrijke overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

(Meer info: https://bevrijdingsvuur.nl/historie)

Het team dat ons het bevrijdingsvuur zal brengen wil ook het thema “Niemand hoeft het alleen te doen” uitdragen. Het is een oproep tot en verlangen naar medemenselijkheid, er voor elkaar zijn. Een groei in bewustzijn dat ook de verbinding met God in religie en spiritualiteit ons leert: “niemand hoeft het alleen te doen”. Het team (hardlopers, begeleid door fietsers, chauffeurs, waarschijnlijk een verpleegkundige/verzorger en iemand voor de pr & sponsoring) neemt dit bewustzijn met zich mee en gaat letterlijk door een nacht – met het bevrijdingsvuur – naar het gloren van de dag. De start is om middernacht in Wageningen. De aankomst in de Laurenskerk zal naar verwachting ná 12.00 uur zijn, maar e.e.a. is sterk afhankelijk van hoe het met het team gaat.

In de Laurenskerk zal om middernacht de kerk open gaan. Terwijl de lopers onderweg zijn, willen wij in stilte, muziek, gebed en meditatie de nacht doorbrengen, met hen verbonden in geest en liefde. Wakend tot de morgen geven wij zo op bijzondere wijze onszelf over aan de overtuiging “Niemand hoeft het alleen te doen”.

Overdag verplaatsen wij ons deels naar het Stadspodium en het kerkplein voor de Laurens om met elkaar 75 jaar bevrijding te vieren en het Bevrijdingsvuur met zijn allen warm te ontvangen.

Nadere informatie: ds. Harold Schorren, predikant@laurenspastoraat.nl