U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Kerst in China

Kerstmis viert pater Jozef met zijn parochie dit jaar in een kippenhok. Het is de plek waar de ondergrondse parochie in een Chinese stad op gewone zondagen de mis viert. Met kerstmis is het krap, tochtig en koud, rond het vriespunt. Ze waren gewend om met kerstmis in een zaal van een hotel bijeen te komen. Maar de eigenaar, die parochiaan was, heeft het hotel verkocht.

In China zijn boven- en ondergrondse christelijke gemeenten, katholieke en protestantse. De bovengrondse worden door de staat gedoogd. De leden van de ondergrondse kerken willen geen staatstoezicht. Geen camera’s en microfoons. Ook geen portret van Xi Jinping in de kerk zoals ergens werd verlangd. Het kon verhinderd worden met het argument dat alleen portretten van heiligen en gestorvenen waren toegestaan.

De Chinese staat heeft een moeizame verhouding met de christenen. Men lijkt vooral beducht voor beïnvloeding van de christenen door het buitenland en voor alles wat als “niet Chinees” wordt beschouwd. Bovengrondse kerken hebben zekere vrijheden. De prijs daarvoor is staatstoezicht. De christenen die zich bij ondergrondse kerken aansluiten willen geen beïnvloeding. De prijs daarvoor is dat ze niet meer dan 200 leden mogen hebben. Als de gemeente groeit moet die gesplitst worden. Pater Jozef en zijn parochie vieren dus de Kerst mis in hun kippenhok. De pater wil gehoorzaam zijn aan de Paus in Rome, maar volgens hem is de Paus niet van alles in China evengoed op de hoogte.

Naast de christenen in China zijn ook andere minderheden in de ogen van de Chinese staat verdacht. Zoals de Oeigoeren, moslims met een Turkse achtergrond. Als wij met onze uitgedunde gezelschappen aan onze kerstdis zitten te mopperen over alles wat ons dit jaar ontzegd wordt, dan kan het een kleine troost zijn (of een jaloersmakende gedachte) om een moment stil te staan bij de parochie van Pater Jozef in het kippenhok en, veel erger nog, de Oeigoeren in hun heropvoedingskampen.