U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Mannschaft

Volledig gevaccineerd staken we de Duitse grens over voor familie bezoek in Berlijn. Woensdagvond deden we als de meeste Duitsers, we keken naar de EK wedstrijd tegen Hongarije om te zien hoe de “Mannschaft” de onbeduidende Hongaren zou oprollen. Dat pakte anders uit, als schuchtere diertjes doolden de Duitsers over het veld. Ik zag het niet zonder een beetje leedvermaak aan, maar was uiteindelijk toch tevreden met het gelijkspel wat Duitsland in de halve finale bracht.

De Duitse pers berichtte dat koning Willem Alexander bij het zien van de wedstrijd met de Duitsers had meegeleden en -geleefd. (Hij werd geïnterviewd vanwege het staatsbezoek aan Duitsland volgende week.) Waarna de krant concludeerde dat het Duitse voetbal in Nederland nu welwillend wordt gevolgd en dat dit in het verleden anders was.

Daarbij denk ik aan 1988 toen Nederland Europees kampioen werd en in de halve finale Duitsland versloeg. Het Nederlands elftal was uit Duitsland in de bus op weg naar de huldiging in Amsterdam. Mijn vader vertelde later dat mijn moeder en hij met zowat het hele dorp langs de A2 hadden gestaan om de bus toe te juichen. Dat deden ze, mijn moeder zeker, niet omdat ze zulke grote voetbalfans waren.