U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Na Corona

Toen de Intelligente Lock Down in maart begon was er behalve een hoop verwarring en onzekerheid ook een andere stemming te bespeuren. De vertegenwoordigers van die andere stemming kon je herkennen aan hun mantra ‘never waste a good crisis.’

De coronacrisis was en is een drama voor wie door de ziekte getroffen werden, voor mensen in verpleeghuizen en voor ondernemers wier bedrijven dicht gingen. Maar de mensen van de mantra kondigden aan dat veel problemen nu zouden worden opgelost: de files omdat voortaan veel thuis gewerkt ging worden, het vliegverkeer omdat we ons realiseerden dat daar iets erg uit de hand gelopen was, de onderwaardering van werkenden in de zorg, de populisten in de politiek omdat die opeens met de mond vol tanden stonden. En wat al niet meer.

Cynisme is een vorm van geestelijke gemakzucht. En ik dacht: ja, misschien wordt het anders. Maar dat de mens met hart en ziel ook aan zijn slechte gewoontes hangt wist ik ook. En ik vreesde dat van al die goede voornemens en visioenen van de wereld na corona niet veel terecht kwam.

Mensen hebben soms iets nodig dat hen beweegt om het over een andere boeg te gooien. Maar om altijd te gaan zitten wachten totdat we gedwongen worden, daarmee doen we ons zelf te kort. Met een woord uit de bijbel: de kans en de mogelijkheid om je te bekeren.