U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Nederig

Gemeentelid Ineke Overdijkink wees op de preek die Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel, op 9 februari bij de Remonstranten in Bussum hield. Ik las hem en was onder de indruk. De tekst is van de profeet Micha:

“Er is jou, mens, gezegd wat goed is,
je weet wat de Heer van je wil:
niet anders dan recht te doen,
trouw te betrachten
en nederig te wandelen met je God.”

De spreker vertrouwt op Gods goedheid, zonder voorbehoud. Daarmee sluit ze aan bij de ondubbelzinnige helderheid van Micha’s woorden en dat maakt de preek zo sterk.

“Nederig,” zei Sigrid Kaag, “heeft de connotatie van ondergeschiktheid, en als het om God gaat is dat zeker het geval. Maar in algemene zin is nederigheid geen zwakte. Juist zelfvertrouwen geeft de kracht om je nederig op te stellen. Om eigen fouten onder ogen te zien. Om open te staan voor anderen, en de inzichten van anderen. Om gelijkwaardigheid hoog in het vaandel te hebben.” Nederig wandelen met God verstaat ze ook als je bewust zijn deel uit te maken van iets dat groter is dan jezelf. “Om te ervaren dat ons eigen leven niet de maat bepaalt, maar dat er meer is. Ja, dat maakt nederig!” “Dat is,” zei ze, “waarom de les van Micha zo mooi is.”

Je kunt, denk ik, soms aan alles twijfelen: aan jezelf, aan de anderen, aan waar we met z’n allen naar toe gaan. Zulke woorden, ook nog van iemand van wie je dat niet verwacht, maken in een klap de dag goed.

(De tekst is te vinden op de site van de Rijksoverheid: Koningspreek door minister Kaag in de Remonstrantse kerk Bussum op zondag 9 februari 2020.)