U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Nieuwjaar

Nieuwjaar

‘Heb ik jou al gehad? Nou dan nog maar een keer: de beste wensen!’ Hoe vaak hoor je dat niet deze dagen. Er zijn mensen die expres anderen mijden om niet in de armen en op de wangen te worden gedreven bij het onvermijdelijke nieuwjaarsgroeten. Er zijn ook mensen die ze allemaal aflopen, de recepties en  nieuwjaarsbegroetingen in het stadhuis, de kerk, de bridgeclub, de VVE, de sportvereniging. Als je het een beetje slim uit zoekt kun je twee weken lang elke avond aan de bubbels en de bitterballen.

Het lijkt een onschuldig burgerlijk gebruik, om elkaar heil en zegen toe te wensen bij de overgang naar het nieuwe jaar. Een moment om iedereen weer eens even in de ogen te kijken. En als dat niet wilt: misschien kun je je in de kantoortuin verstoppen achter de planten en wachten tot het allemaal over is.

Sinds dit jaar blijkt de jaarwisseling niet meer zo’n onschuldig gebruik. De terreurvereniging IS heeft er een martelaars dag van gemaakt. Een bloedbad in een seculiere uitgaansclub in Istanbul omdat daar ‘christenen hun heidense feestje vierden’. Men doelde op de nieuwjaar wisseling, die niet oprecht islamitisch heet te zijn, en dus is er geen enkele aanleiding om op die dag bij elkaar te komen. Dus schiet je gewoon je magazijn vol kogels leeg op niets vermoedende feestgangers.

Het moet worden bedacht: die IS is wel in de theologische achtergrond van het westerse Nieuwjaar gedoken. Ons nieuwe jaar werd ooit vastgesteld door een paus in Rome op de achtste dag van de geboorte van het Kerstkind. Elk jaar is dus een Jaar onzes Heren…. Dat westerse jaar is wel een beetje christelijk, eerlijk is eerlijk. Maar ja, als de Chinezen hier op de Kruiskade hun nieuwjaar vieren, gaan we toch ook gewoon even kijken en wensen we hen een goed nieuwjaar…en het knallen laten we aan het Chinese vuurwerk over.

Hopen op een goede nieuw jaar, samen, met je buren, van welke origine ook, dat alleen al kan reden zijn om te worden vermoord. Nieuwjaarsrecepties worden hiermee tot confessionele statements: we geloven in heil en zegen. Desnoods met bubbels en bitterballen.

Bert Kuipers