Op de zeebodem
Bij het zoeken naar overboord gevallen containers in de Noordzee werd in de afgelopen week toevallig een scheepswrak uit de 16e eeuw gevonden. De lading was een partij koperen platen, de platen waren gestempeld met de initialen van het handelshuis Fugger.
De Fuggers uit Augsburg hadden kopermijnen en een bank. Hun grote rijkdom maakte hen zeer machtig. Toen Maximiliaan in 1486 keizer van het Heilige Roomse Duitse Rijk wilde worden moest hij eerst naar de bankier Fugger om te vragen of die zijn keizerschap wilde financieren. De aflaathandel, aanleiding voor het protest van Luther tegen de Kerk in Rome, werd door de Fuggers georganiseerd, zij zorgden ervoor dat het geld in Rome kwam. Het geld dat keizer Karel V nodig had voor de oorlogen tegen de van Rome afvallige vorsten kwam van de Fuggers.
Het Huis Fugger was wat we nu een multinational noemen, te vergelijken met bedrijven als Apple en Microsoft in de 21ste eeuw. Zo rijk dat ze zich bijna alles kunnen permitteren en regeringen naar hun hand kunnen zetten. Geen prettige gedachte.
Ook hun resten zullen ooit worden aangetroffen, op een zeebodem of ergens anders.