U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Probleem

Zondag komen de leiders van Europa bij elkaar om over de vluchtelingen te praten. Van de uitkomst van dat gesprek hangt, zo lijkt het, af of in Duitsland de regering overeind blijft, of West en Oost Europa niet verder uit elkaar raken en of de zuidelijke landen, Italië voorop, zich iets minder in de steek gelaten voelen door de rest van Europa.

De oorzaak is eigenlijk simpel. Je kunt de wereld grofweg in tweeën delen: een deel waar de meesten in welvaart en vrijheid leven, een ander deel waar het tegendeel bestaat, waar die delen elkaar raken ontstaat de grootste spanning.

Het begint er mee dat wij in het westen ons willen realiseren dat het niet hun zaak is die wij buiten de deur kunnen houden. We komen er niet vanaf, niet door de grenzen dicht te doen noch door ze open te zetten. In Amerika stopt men ze in een gevangenis, in Europa stuurt men hun bootjes weer de zee op. Alsof we er iets aan kunnen doen door het bij ons vandaan te houden.

Het is ook nog eens ons probleem omdat het onszelf raakt: de vraag of we het beeld van onszelf, dat van de redelijke ontwikkelde mensen, in stand kunnen houden. Wat de oplossing ook is, het begint ermee dat we erkennen dat het ons probleem is en van niemand anders.