U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Slavernij

Lionel Messi, de speler van FC Barcelona, heeft in de afgelopen vier jaar ruim een half miljard euro verdiend, € 555.000.000 om precies te zijn. Daar komt, wat hij met sponsorcontracten verdient, nog bovenop. Volgens voetbalkenners is dat halve miljard een redelijke vergoeding, de club verdient het ruim terug. Hij heeft de club bij de lurven, voor geen prijs laten ze hem gaan. De club heeft hem in de houdgreep, ze betalen hem wat geen ander doet of kan.

Genoeg mensen in de wereld zijn miljardair zoals Messi. Het verschil is dat de meesten een onderneming hebben die hun rijkdom uitmaakt. De waarde van een kunstenaar zit in zijn kunst, die van een zangeres in haar liedjes. Maar als Messi morgen met voetballen stopt dan is hij evenveel waard als u en ik. Films en boeken maken ze over hem en er zullen vast mensen zijn met plannen om hem te klonen. Toch blijft: als hij zijn voetbalschoenen uittrekt dan is het over en zo lang het duurt moet hij leveren waarvoor hij wordt betaald. Misschien staat hij er nooit bij stil, want hoe zou je kunnen voetballen, terwijl je weet dat zo’n last op je rust.

Messi heeft zichzelf verkocht, hij is een moderne tot slaaf gemaakte. Hopelijk voor hem staat hij daar nooit bij stil en denkt hij, als hij niet voetbalt, alleen aan de grote opgave die hem wacht: wat moet hij straks met het geld beginnen?