Songfestival dienst in de Laurenskerk – 10 mei om 14:00 uur

Op zondagmiddag 10 mei a.s. is iedereen van harte uitgenodigd voor de Songfestival Kerkdienst in de (Duncan) Laurenskerk te Rotterdam. De dienst begint om 14.00 uur, voorafgaand aan de officiële festivalopening. Het is een moment van inkeer en vrolijkheid voor het echte feest begint. De dienst is geheel in het Engels omdat het ook een welkom is aan alle gasten in de stad.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Songfestival trappen we de festiviteiten af, in de stad die het festival organiseert, met een speciale zing-mee-songfestival kerkdienst voor iedereen die gelooft, anders gelooft of niet gelooft. Deze bijzondere dienst wordt ingevuld met de meest betekenisvolle liedjes van het Eurovisie Songfestival.

Voorgangers in deze dienst zijn Harold Schorren, predikant in de Laurenskerk en citypastor in Rotterdam-Centrum, Maria Scharffenberg, predikant in de Zweedse Kerk Nederland en Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands.

Koren en solisten uit Rotterdam zullen de songfestivalliederen in speciale religieuze en kerkelijke uitvoeringen presenteren, die we natuurlijk allemaal mogen meezingen. Van “Waterloo” van Abba op z’n Gregoriaans tot een gospelversie van ‘Slow down” van Douwe Bob.

De begeleiding is in handen van onze organist en het Koper Kwintet van de Marinierskapel. We beginnen deze dienst natuurlijk met de openingstune van het Songfestival: de prelude van het Te Deum Laudamus (wij prijzen U, o God) van Marc Antoine Carpentier. Deze lijn zetten we door in de Kerkdienst. Open Up…Oh My God!

We zullen ook een moment stil staan bij het bombardement van 14 mei op Rotterdam dat tachtig jaar geleden het centrum van de stad in puin legde. Van de Laurensklerk stonden enkel de muren nog. De verbinding met het songfestivalthema ‘Open Up’ is in onze ogen veelzeggend en betekenisvol.

Het Songfestival is in 1956 geïntroduceerd als een podium waar de idealen van vrijheid, saamhorigheid en vrede op muziek werden gezet. Een kerkdienst biedt bij uitstek de mogelijkheid om deze waarden opnieuw aan de orde te stellen. De liedjes van het songfestival maken deel uit van het collectieve Europese muzikale geheugen. Het Eurovisiesongfestival is al 65 jaar een baken van lichte vriendschap en muzikale vrolijkheid.

Do’s: voor iedereen, zing mee, dress to impress, samen, we only sing Eurovision, bidden voor vrede, elk land in Europa heeft wel iets moois, Rotterdam!

Meer informatie:

Ds Harold Schorren, tel.: 06 15 195 149, mail: predikant@laurenspastoraat.nl

Event owner: Laurenspastoraat Rotterdam; event organisatie: Abeltje Hoogenkamp, bedenker van de ‘Preek van de Leek’; adviseur: Tom Mikkers, initiator van de eerste songfestivalkerkdienst in 2010 in Amsterdam, en auteur van o.a. ‘Hallelujah Eurovision’.