U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Stadsklooster Rotterdam opent zijn deuren

Het Stadsklooster Rotterdam heeft donderdag 25 januari feestelijk zijn deuren geopend. De contracten met de eerste vijf bewoners zijn getekend en daarmee zijn de eerste Rotterdamse ‘stadsmonniken’ echt een feit. Het gezamenlijke initiatief van de initiatiefgroep Stadsklooster en wooncorporatie Woonbron is een aanwinst voor de wijk Carnisse.

Vruchtbare samenwerking

Stadsklooster Rotterdam is het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen de initiatiefgroep Stadsklooster en wooncorporatie Woonbron. Zij vonden elkaar in de wens sfeer en leefbaarheid in de wijk Carnisse te brengen en de sociale binding hier te versterken.

Carnisse is een kwetsbare wijk met veel uitstroom en een grote diversiteit van mensen die langs elkaar heen leven. Om die reden is er behoefte aan nieuwe woonconcepten, te realiseren binnen de bestaande woningen, die een doelgroep aantrekken die langer in de wijk blijven wonen en met wie de buurt er sociaal-maatschappelijk op vooruit gaat.

De initiatiefgroep Stadsklooster is een christelijk geïnspireerde leefgemeenschap, die werk maakt van naastenzorg en woonplezier. De initiatiefgroep, bestaande uit Sjanie van Gelder, Bernard van Verschuer, Tom Boesten en Jeroen de Groot, is ontstaan binnen de wijkgemeente Maaskant Open Grenzen van de Laurenskerk. Zij trekt zich het lot van de alleenwonende Rotterdammer aan en zo ontstond de wens een Rotterdams stadsklooster op te richten. De naam ‘klooster’ is niet alleen gekozen vanwege de doelgroep alleenstaanden. Belangrijker is dat de bewoners omkijken naar elkaar en de omringende buurt.

Woonbron werkt graag mee aan versterking van de wijk Carnisse. Met een stadsklooster vestig je een stabiele basis van mensen die binding hebben met de wijk en zo de sociale cohesie bevorderen.

Met behulp van Bureau Open Kaart werd daarom het concept ‘Wonen voor Elkaar’ ontwikkeld. Een concept dat gericht is op de ontwikkeling van een nieuw aanbod voor de niche-vraag van mensen met gecombineerde woonwensen. De opgave bestond uit het vinden van passende woonarrangementen voor deze groep.

Centrale locatie in Rotterdam Zuid

Het Stadsklooster ligt aan de Amelandse-/Schoklandsestraat in Carnisse. De betaalbaarheid, de neutrale uitstraling en eenvoudige inrichting van de woningen in deze Eilandenbuurt bieden een goede omgeving om te experimenteren met mogelijkheden om woningen verschillend te financieren, ruimtes te delen en woningen samen te voegen.

Woonbron heeft hier aan de initiatiefgroep zo’n vijftien twee- en driekamer appartementen beschikbaar gesteld en een bedrijfsruimte welke is omgebouwd tot gemeenschapsruimte.

Steentje bijdragen

Het concept ‘Wonen voor Elkaar’ is met de opening van Stadsklooster Rotterdam realiteit geworden. Stadsklooster Rotterdam biedt ouderwetse gezelligheid en aandacht voor elkaar. De bewoners leveren een inspanning voor de buurt, werken mee in een buurtcentrum of andere activiteit. De bewoners wonen zelfstandig en maken tegelijkertijd deel uit van een gemeenschap.

De hoop is dat Stadsklooster Rotterdam meer structuur zal brengen in Carnisse en aan de opbouw van de wijk een positieve bijdrage zal leveren.