U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Voorjaar

Verjaardagen kan ik slecht onthouden, maar bij het opslaan van de aankomstdatum van de eerste boerenzwaluwen functioneert mijn geheugen wel. Vorig jaar, de vroege Corona lente, was het zes april, het jaar daarvoor acht april. Ze komen ieder jaar tussen zeven en negen april, met een kleine afwijking.

Dit voorjaar zag ik de eerste zwaluw pas op 18 april, zover ik me kan herinneren nog nooit zo laat. De eerste zwaluw is de voorbode van een grote groep. Na wat schermutselingen met de mussen die als vaste bewoners van de stal elk jaar weer even verontwaardigd doen over de seizoengasten, beginnen ze hun nesten op de balken in de stal in orde te maken. Dit jaar is er tot nu toe niet meer dan een handjevol zwaluwen aangekomen.

Ik vermoed dat ze een paar weken geleden onderweg in Frankrijk zijn overvallen door de vorst en doodgevroren zijn, hun route verlegd of zijn blijven steken. Een andere mogelijke verklaring is dat er minder insecten zijn. Wat de meeste zwaluwen dan vorig jaar moet hebben doen besluiten om het volgende voorjaar ergens anders naar toe te gaan. Een kleine troost: gisteren de eerste koekoek gehoord.