Avonddiensten

’s Avonds naar de kerk, dat is een bijzondere ervaring. In de zomer, als het late licht door de hoge ramen valt, in het winterseizoen als het donker is om de kerk. Elke zondagavond in het seizoen (half september tot en met juni) is er om zeven uur een viering, elke zondag een eigen karakter.

• Op de eerste zondag van de maand vindt een Evensong plaats (met uitzondering van de zomermaanden). Laurenscantor Wiecher Mandemaker en Laurensorganist Hayo Boerema zorgen voor het gewenste professionele muzikale niveau.

De Evensong is een liturgische gestalte uit de Angelsaksische traditie. In elke kathedraal van de Church of England wordt een dergelijk getijdengebed gevierd, als ook in de Colleges in steden als Oxford en Cambridge. Deze vieringen gaan terug op de monastieke getijden die elke dag werden of worden gevierd. Met de dissolutie van de kloosters in Engeland bij de Reformatie werd de functie van getijdenzingen vastgehouden door de kathedralen.

Eigenlijk is de evensong een combinatie van Vespers en Completen. Er klinkt dan ook altijd zowel het Magninifcat (de Lofzang van Maria) als het Nunc Dimittis (de Lofzang van Simeon). De psalmen worden gezongen op een zgn. chant, dus cantillerend.

De taal van de evensong is vaak het Engels, we bevinden ons bij deze diensten dus even aan de andere kant van de Noordzee.

• Elke tweede zondag van de maand: een viering met meer ‘moderne’ meditatieve vormen.
  • Elke derde zondag van de maand is er om 19.00u in de Laurenskerk een Cantatedienst. In deze vieringen verleent de Laurenscantorij en het Laurensorkest en meestal solisten medewerking, dit alles o.l.v. Wiecher Mandemaker. Er klinkt een Cantate van J.S. Bach en een bijpassende vocaal werk uit een andere tijd. Een korte overdenking en gemeentezang maken het tot een echte viering.

• Elke vierde zondag van de maand: Literaire Vespers verzorgd door Maaskant Open Grenzen.

• Elke vijfde zondag van de maand: Bach orgelvespers door Hayo Boerema. Orgelmuziek in de setting van een avondgebed.

Het Laurenspastoraat heeft een Werkgroep avondvieringen ter voorbereiding van de vieringen.