U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Orgels

De Laurenskerk kent maar liefst vijf orgels, die alle vijf regelmatig worden bespeeld. Twee er van hebben een monumentale oude kas: het transeptorgel komt uit de Bartolomeuskerk in Schoonhoven, het interieur is van de hand van de Deense orgelfirma Marcussen. Dit orgel is het eerste dat aan de herbouwde Laurenskerk werd toevertrouwd, het heeft een noord-duitse sfeer.

Het transept orgel

In het koor staat een klein orgel waarvan de kas uit Amsterdam stamt, het interieur is ook van Marcussen. Dit orgel wordt gebruikt bij vieringen in het koor.

Het grote hoofdorgel heet het grootste van Nederland te zijn en werd in 1973 voltooid, ook van de hand van de firma Marcussen & Søn uit het Deense Aabenraa. Het magistrale 32-voets instrument, bestaande uit Hoofdwerk, Rugwerk, Bovenwerk (in zwelkast), Borstwerk met Borstpedaal, Chamadewerk en Pedaal, is in een door architect J.W.C. Besemer ontworpen orgelkas geplaatst. De orgeltribune is een replica van het oxaal dat hier voor de oorlog stond. Het orgel heeft 85 stemmen en een zuiver mechanische toets en registertractuur.

In de kapel van Vrede en Verzoening staat een klein eenklaviers orgel, dit komt uit de in de jaren ’90 gesloopte kerk ‘het Trefpunt’ aan het Oostplein. Dit orgel wordt bespeeld bij de vieringen op vrijdagmiddag.

Een vijfde orgel wordt tevoorschijn gehaald bij vieringen of concerten waarin kerkmuziek een hoofdrol speelt, het betreft een portatief.