U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Stedelijke herdenkingen

Herdenking 14 mei 1940

Bombardement op Rotterdam

Het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 wordt jaarlijks met tal van activiteiten herdacht. Op dinsdag 14 mei 2025 is het 85 jaar geleden dat grote delen van Rotterdam door bommen en brand verwoest werden.

Vaste onderdelen van de herdenking zijn:

Statenweg, 10.00-10.30 uur

Herdenking van het ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg tegenover nr. 147 met kranslegging door de burgemeester van Rotterdam.

Laurenskerk Rotterdam, 11.00-12.15 uur  

Interreligieuze Gedachtenisbijeenkomst o.l.v. citypastor ds. Harold Schorren.

Plein 1940, 13.00-13.45 uur 

Herdenking bombardement bij het monument ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine op Plein 1940, kranslegging door de burgemeester van Rotterdam.

13:29-13.39 uur

(Kerk)klokken luiden binnen de Brandgrens ter herinnering aan de duur van het bombardement van Rotterdam.

Centrale Bibliotheek Hoogstraat, 20.00-22.00 uur

H.J.A. Hoflandlezing

Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 was de opmaat tot de bezetting van ons land door nazi-Duitsland. Van de ene dag op de andere werden mensen voor dilemma’s gesteld, die bepalend zouden zijn voor hun lot of dat van anderen. Wie van het verleden wil leren doet er goed aan zich in deze dilemma’s te verdiepen. De geschiedenis is een optelsom van de keuzes die mensen maken, niet alleen in oorlogstijd maar ook in vredestijd. We spiegelen onze levens aan de gebeurtenissen van toen, zoeken de verschillen en overeenkomsten en vragen ons af welke de morele dilemma’s van de eigen tijd zijn. Een zoektocht in de schaduw van het verleden naar wie wij zijn en wie wij willen zijn. Nadere informatie: ds. Harold Schorren, email: contact@citypastor010.nl

Jom Hasjoa, 27 april 2025

In de Laurenskerk vindt op zondagavond 27 april 2025 van 19.00-20.15 uur de Holocaust herdenking, de Sjoa- gedachtenisdienst plaats.  We herdenken dan de Jom ha Sjoa, De Dag der Vernietiging: de vernietiging van het getto in Warschau in 1943, en de vernietiging van de duizenden Joden uit Nederland en Europa door de nazi’s. Vele joden uit Rotterdam zijn tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen.

De Sjoa herdenkingsdienst wordt georganiseerd door het “Sjoa beraad Rotterdam”, een groep die bestaat uit betrokken leken, pastores en predikanten, en leden van de Joodse gemeenschap, ooit gestart vanuit een verbinding van de Raad van kerken in Rotterdam met de Joodse gemeenschap in Rotterdam

 Zie voor meer informatie www.sjoaberaadrotterdam.nl

Noemen van 7.000 namen

Op 27 april 2025 worden de namen genoemd van de meer dan 7.000 Joden uit Rotterdam en van de Zuid-Hollandse eilanden, die vanuit Rotterdam per trein naar de concentratiekampen zijn weggevoerd.

Door hun namen te noemen, leven zij voort in onze stad.

Het lezen van de namen gebeurt op het plein voor de Laurenskerk, op het Stadspodium. De eerste namen worden gelezen om 05.00 uur, de laatsten om 18.30 uur. Bij het opnoemen van de namen zijn ongeveer 130 mensen betrokken.

Wilt u ook namen noemen, meld u dan bij voorkeur voor 1 februari 2025 bij het Sjoa Beraad Rotterdam, info@sjoaberaadrotterdam.nl, of dmattijsen@hotmail.com.

Wilt u helpen in de voorbereiding of bij de organisatie op 27 april zelf, meld u dan bij voorkeur voor 1 december 2024.

Zie voor meer informatie www.sjoaberaadrotterdam.nl

Keti Koti

Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij

Tijdens Keti Koti herdenken en vieren wij de afschaffing van de slavernij in Nederland en Suriname. Op 30 juni is de herdenking. Het bevrijdingsfeest vieren wij op 1 juli 2025 met een Keti Koti Festival. Op die dag in 1863 werd de Emancipatiewet van kracht en werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti, spreek uit: [kittie’kottie], betekent letterlijk Ketenen Gebroken. In Rotterdam staat het monument ter herdenking van de slavernij aan de Lloydkade, op de plek waar schepen van de Rotterdamse slavenhandelsmaatschappij Coopstad en Rochussen vertrokken naar Afrika. Keti Koti Rotterdam is Echt Rotterdams Erfgoed.

Op zondag 29 juni, de avond voorafgaand aan de Keti Koti viering van 1 juli, zal een plechtige herdenkingsbijeenkomst plaatsvinden bij het Rotterdamse slavernijmonument. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel en de slavernij in de Nederlandse koloniën. De ceremonie wordt ingeleid door een apinti-ritueel, waarmee respect wordt betoond aan de voorouders van al degenen die uit Afrika zijn meegevoerd om in slavernij te dienen. De burgemeester van Rotterdam zal de eerste krans leggen bij het monument. Het Convent van Kerken en Synagogen zal ook een krans leggen.

Zie ook: https://ketikotirotterdam.nl/

Herdenking 15 augustus 1945

Op vrijdag 15 augustus 2025 wordt landelijk het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. Het is een droef deel van onze Nederlandse geschiedenis waaraan lange tijd nauwelijks aandacht is besteed. Eigen wonden lieten soms geen ruimte voor de pijn en de verhalen van anderen. Vaak werden en worden de herinneringen niet gedeeld omdat de inhoud ondragelijk is. Naast alle pijn en verdriet van de ervaringen in het voormalig Nederlands-Indië kwam ook het stilzwijgen; men zocht erkenning maar vond het niet. Gelukkig is er in de jaren meer en meer openheid gekomen, hoe confronterend soms ook. Op verschillende plekken zijn monumenten verrezen om stem te geven aan deze geschiedenis, en zijn er ook bijeenkomsten om te gedenken en te blijven herinneren.

In Rotterdam wordt de bijeenkomst georganiseerd door Stichting 15 augustus 1945. Centraal staat het hijsen van de vlag bij de Vlaggenparade.

Voor meer info: www.herdenking-15-augustus.nl