Activiteiten voor iedereen

De Kerken in de Laurens vormen een open gemeenschap, die graag iedereen welkom heet voor een kennismaking. Uiteraard staan de kerkdiensten open, maar wie die drempel te hoog vindt, kan ook op doordeweekse dagen aanschuiven voor een gesprek bij het Laurensonthaal.

Laurensonthaal

“Zijn hier nog diensten”, “is dit een roomse of een christelijke kerk”. “Kan ik ergens een kaarsje branden”? maar ook: “Waar is de Spido”?

Zoveel mensen, zoveel vragen – herinneringen komen boven, over ouders die hier trouwden, over een vader die nog mee-gemetseld heeft aan de kerk bij de wederopbouw….

De vrijwilligers van Laurensonthaal geven bezoekers graag het gevoel mee, gezien te zijn. Soms geven we hen een gedicht of zegenbede mee (vaak in hun eigen taal), soms een (gratis) bijbeltje, soms zoeken we samen naar de naam van een heilige in de tweede zijkapel.

Iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag boden we zo van 12 uur tot 15.30 uur een luisterend oor aan de vele bezoekers, die onze mooie kerk bezoeken. Tot vanwege de Coronamaatregelen de Laurenskerk in 2020 dicht ging! Desgevraagd kregen we als geloofsgemeenschappen echter al snel toestemming van de Stichting Laurenskerk om de voormalige koffiehoek in te richten als dagkapel: De kapel werd geboren! Iedere dinsdag tot en met zaterdag was de Kapel geopend voor aandacht, ‘een kaarsje branden’, iets schrijven in het voorbedeboek, een kijkje (door het hek) in de kerk. Hiervoor waren iedere dag twee vrijwilligers beschikbaar.

Inmiddels is de kerk weer open voor bezoek. Maar zolang er voor de koffiehoek geen andere bestemming is, mag de Kapel geopend blijven en zijn we met minimaal één vrijwilliger beschikbaar voor de gasten én kunnen mensen gewoon hun kaarsje blijven aansteken zonder langs de ticketbalie te moeten!

En wel van dinsdag tot en met zaterdag van 11 uur tot 14 uur.

De vrijwilligers van Laurens onthaal / De Kapel genieten van al die ontmoetingen en gunnen jou/u dat ook! Doet u mee?

Voor meer informatie: M.-Paul van Mansum, telefoon 010-426 52 88, mvmansum@planet.nl.

Kerkcafé

Sinds een jaar is in de Laurenskerk eens in de twee weken op donderdag middag tussen 15.00 uur en 17.00 uur Kerkcafé. De inhoud van Kerkcafé is bezoekers van de Laurenskerk uitnodigen voor een kopje thee of koffie, en voor een gesprek. Het gesprek is soms in de vorm van een simpele Bijbelstudie en soms zonder duidelijke structuur. Gezocht worden mensen die af en toe willen meehelpen.

Het eerste kerkcafé is op donderdag 23 september 2021 om 15.00 uur.

Bernard van Verschuer (bernardvanverschuer@gmail.com)

Kunst stelt alles voor

Lezingen in de Laurenskerk i.s.m. het Chabot Museum

Wat hebben kunst en religie eigenlijk gemeen? Ik denk dat kunst je voor even meeneemt uit het alledaagse en je uitdaagt, schokt of inspireert om met nieuwe ogen naar de werkelijkheid te kijken. Hetzelfde doet m.i. de liturgie in de kerk door rituelen, woorden en muziek. Niet het alledaagse met een religieus sausje, maar de ervaring van het totaal andere. Alle reden om kunst eens te laten spreken in de ruimte van de kerk, een ontmoeting van gelijkgestemden.

Er waren drie zondagmiddagen gepland in de Laurenskerk rond een kunstwerk uit de collectie van het Chabot Museum, maar helaas konden deze geen doorgang vinden i.v.m. de Corona maatregelen. We hopen komend seizoen u wel uit te nodigen.

Meer informatie: ds Harold Schorren, 06-15195149

contact@citypastor010.nl

Heuvelredes

Lezingen in cultureel centrum De Heuvel

Grotekerkplein 5 te Rotterdam

Drie keer per jaar organiseert de citypastor een lezing op het snijvlak van samenleving, cultuur en religie in de grote zaal van cultureel centrum De Heuvel. Alle Rotterdammers en andere geïnteresseerden zijn welkom om n.a.v. een interessante en toegankelijke inleiding met elkaar in gesprek te gaan, samen te leren en elkaars ideeën te proeven.

De naam ‘Heuvelrede’ is gekozen met een knipoog naar de Bergrede van Jezus in het evangelie volgens Matteüs en de Veldrede in het evangelie volgens Lucas.

Nadere info: contact@citypastor010.nl

Gluren bij de buren

Wat weten we eigenlijk van elkaar? De kerken van Rotterdam-Centrum zijn vertegenwoordigd in het oecumenisch Laurensberaad. Daar zoeken we naar nadere samenwerking en momenten om elkaar als gelovigen te ontmoeten. Een nieuw initiatief voor ontmoeting is geboren. We noemen het ‘Gluren bij de buren’. Ieder jaar zal een van de aangesloten kerken de deuren openen en een inkijkje geven in de bijzonderheden van de geloofsgemeenschap. Zo hopen we elkaar beter te leren kennen, te begrijpen en elkaar te verrijken.

We kunnen nu nog niet zeggen wanneer de volgende ontmoeting mogelijk is. Houdt u onze website en de zondagsbrieven in de gaten.

Ds. Harold Schorren

Voorzitter oecumenisch Laurensberaad