Activiteiten voor iedereen

Zo lang de coronacrisis aanduurt, liggen de activiteiten stil. Dit geldt in elk geval tot 1 juni.

De Kerken in de Laurens vormen een open gemeenschap, die graag iedereen welkom heet voor een kennismaking. Uiteraard staan de kerkdiensten open, maar wie die drempel te hoog vindt, kan ook op doordeweekse dagen aanschuiven voor een gesprek bij het Laurensonthaal. Een paar keer per jaar is er een grootschaliger evenement om niet-kerkleden op een toegankelijke manier kennis te laten maken met het kerkelijke leven in het hart van Rotterdam.

Laurensonthaal

Laurens ‘onthaal’, een term geleend uit de St. Michaels kerk in Brussel, speelt zich af in de luwte van het Laurenspastoraat. Een activiteit met een oecumenische geschiedenis, ooit begonnen als dienst aan de samenleving vanuit een winkelpand in de Karel Doormanstraat, maar nu al weer vele jaren een christelijke presentie in de Laurenskerk.

Wat houdt het in? Zo mogelijk minimaal driemaal per week (dinsdag, vrijdag en zaterdag) is namens Laurensonthaal een vrijwilliger (v/m) in de kerk aanwezig náást de vrijwilligster van de z.g. ticketbalie en wel van 12.00 tot ca. 15.30 uur. Bij hén koopt men het kaartje – bij óns krijgt men het verhaal. Iets correcter: de vrijwilligers van Laurensonthaal zijn aanwezig als luisterend [pastoraal] oor, geven informatie – bijv. over de vieringen in de kerk, wijzen op bijzondere elementen in de kerk en zorgen ervoor dat bezoekers zich gezien weten. Dankzij Markthal en cruiseschepen ook steeds internationaler!

We hebben ook wat weg te geven: folders (o.a. kerken in de Laurens, Coventry en straks de jaargids), een gedichtje/zegenwens (in drie talen) als herinnering aan het bezoek, een bijbeltje in vele talen en zelfs een kinderbijbel. Maar vooral de ontmoeting telt!

Laurensonthaal is ook gewoon leuk vrijwilligerswerk voor ieder die zich betrokken weet bij ‘kerken in de Laurens’ voor ca. twee middagen per maand, en niet alleen voor ‘trouwe kerkgangers’! Wilt u meer weten of meedoen? Bel of mail naar: M.-Paul van Mansum tel. 010-4265288 of vmansum@planet.nl

Burendag, Kerkennacht en Laurentiusdag

Ieder jaar vindt in september de Burendag plaats, met een programma van muziek, rondleidingen, meditaties en workshops om aan omwonenden en andere belangstellende het kerkelijke leven te laten zien. Mensen kunnen vrijblijvend de kerk binnenlopen, om er gewoon een kijkje te nemen, van een drankje te genieten en eventueel deel te nemen aan een van de programma-onderdelen. Het organiserende team is bereikbaar via burendag@kerkenindelaurens.nl.

Eens in de twee jaar vindt de Kerkennacht Rotterdam plaats, meestal in juni. De eerstvolgende Kerkennacht is in 2021.

De Laurentiusdag vindt eens in de twee jaar plaats, ergens in oktober. De eerstvolgende Laurentiusdag is gepland voor oktober 2021. Laurentius is de patroon van de armen. Hij gaf destijds in Rome de schatten van de kerk aan de armen. Vandaar de ‘Laurentiusdag’ voor mensen van de Rotterdamse Voedselbank. Zij staan een avond in de zon van aandacht, en krijgen een chique driegangen diner, bediend door mensen uit de sfeer van bedrijfsleven en serviceclubs. Parallel wordt er een Symposium voorbereid in de Burgerzaal in het Stadhuis van Rotterdam over de effecten van armoede voor gezondheid en welbevinden. En er zijn nog andere activiteiten voor diverse doelgroepen.