U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Activiteiten voor iedereen

De Kerken in de Laurens vormen een open gemeenschap, die graag iedereen welkom heet voor een kennismaking. Uiteraard staan de kerkdiensten open, maar wie die drempel te hoog vindt, kan ook op doordeweekse dagen aanschuiven voor een gesprek bij het Laurensonthaal.

De Kapel (voorheen Laurens Onthaal)

“Zijn hier nog diensten”, “is dit nou een roomse of een christelijke kerk”. “Kan ik ergens een kaarsje branden”? maar ook: “Waar is de Spido”?

Zoveel mensen, zoveel vragen – herinneringen komen boven, over ouders die hier trouwden, over een vader die nog mee-gemetseld heeft aan de kerk bij de wederopbouw….

De vrijwilligers van De Kapel geven bezoekers graag het gevoel mee, gezien te zijn. Soms geven we hen een foto, een gedicht of zegenbede mee (vaak in hun eigen taal), soms een (gratis) bijbeltje, soms zoeken we samen naar de naam van een heilige in de tweede zijkapel.

Toen vanwege de Coronamaatregelen de Laurenskerk in 2020 dicht ging kregen we als geloofsgemeenschappen al snel toestemming van de Stichting Laurenskerk om de voormalige koffiehoek in te richten als dagkapel: De Kapel werd geboren!

Iedere dinsdag tot en met zaterdag zijn in de Kapel vrijwilligers aanwezig voor aandacht, ‘een kaarsje branden’, iets schrijven in het voorbedeboek.

Inmiddels is een deel van de Kapel in gebruik voor The Holy Toast (daghoreca).

Maar zolang er voor de rest van de vm. koffiehoek geen andere bestemming is, mag de Kapel geopend blijven en zijn we met minimaal één vrijwilliger beschikbaar voor de gasten én kunnen mensen gewoon hun kaarsje blijven aansteken zonder langs de ticketbalie te moeten!

En wel van dinsdag tot en met zaterdag van 11 uur tot 14 uur.

De vrijwilligers van De Kapel genieten van al die ontmoetingen en gunnen jou/u dat ook!

Doet u mee voor een of meer dagdelen per maand?

Voor meer informatie: M.-Paul van Mansum

tel.: 010-426 52 88 of via e-mail: mvmansum@planet.nl

Koffie-Café

Koffieochtenden in De Heuvel

Iedere 2e dinsdag van de maand is er Koffie-Café in Gebouw de Heuvel (schuin tegenover de Laurenskerk). Iedereen is welkom. Het Koffie-Café is geopend van 10.00 – 12.00 uur. De nadruk ligt op ontmoeting, gezelligheid, een praatje. Iedere keer is er een korte bijdrage van muziek, beelden of een verhaal. Voor wie wil, is er ter afsluiting een kleine lunch.

De eindtijd van 12.00 uur is gekozen om bezoekers de gelegenheid te geven naar de Alledagkerk en de Laurenskerk te gaan (12.15-12.40 uur). Iedere dinsdag is deze dienst. Voorgangers uit de breedte van de kerken verzorgen deze. En voor wie niet ter kerke gaat, is er altijd nog de markt op de Binnenrotte.

Data voor seizoen 2022/2023: 13 september, 11 oktober, 8 november, 13 december, 10 januari, 14 februari, 26 maart, 11 april, 9 mei, 13 juni, 11 juli, 8 augustus

Meer informatie bij ds. Harold Schorren, telefoon 06-15195149, e-mail: contact@citypastor010.nl

Kerkcafé

Ook dit jaar is in de Laurenskerk op donderdag middag tussen 15.00 uur en 16.00 uur Kerkcafé. De inhoud van Kerkcafé is bezoekers van de Laurenskerk uitnodigen voor een kopje thee of koffie, en voor een gesprek. Het gesprek is soms in de vorm van een simpele Bijbelstudie en soms zonder duidelijke structuur. Gezocht worden mensen die af en toe willen meehelpen. Het café is 1x per maand en start op donderdag 22 september. Voor meer informatie kunt u terecht bij Peter Noordmans e-mail: pieterduco@gmail.com of Bernard van Verschuer, e-mail: bernardvanverschuer@gmail.com

Heuvelredes

Lezingen in Gebouw De Heuvel

Grotekerkplein 5 te Rotterdam

Een aantal keren per jaar organiseert de citypastor een lezing op het snijvlak van samenleving, cultuur en religie in de grote zaal van Gebouw De Heuvel. Alle Rotterdammers en andere geïnteresseerden zijn welkom om n.a.v. een interessante en toegankelijke inleiding met elkaar in gesprek te gaan, samen te leren en elkaars ideeën te proeven.

Voor het komend seizoen staat in ieder geval een (vanwege Corona uitgestelde) lezing op het programma met als titel:

‘Maria in Christendom en Islam’, door Gé Speelman en Alper Alasag

In zondagsbrief en op de website zal de datum bekend gemaakt worden.

De naam ‘Heuvelrede’ is gekozen met een knipoog naar de Bergrede van Jezus in het evangelie volgens Mattheüs en de Veldrede in het evangelie volgens Lucas.

Nadere info via e-mail: contact@citypastor010.nl

Gluren bij de buren

Een kijkje nemen bij andere kerken

Wat weten we eigenlijk van elkaar? De kerken van Rotterdam-Centrum zijn vertegenwoordigd in het oecumenisch Laurensberaad. Daar zoeken we naar nadere samenwerking en momenten om elkaar als gelovigen te ontmoeten. Een nieuw initiatief voor ontmoeting is geboren. We noemen het ‘Gluren bij de buren’. Ieder jaar zal een van de aangesloten kerken de deuren openen en een inkijkje geven in de bijzonderheden van de geloofsgemeenschap. Zo hopen we elkaar beter te leren kennen, te begrijpen en elkaar te verrijken.

We zijn op zaterdag 26 november van 15.00 -17.00 uur van harte welkom in de Paradijskerk, Nieuwe Binnenweg 25, om nader kennis te maken met de Oudkatholieke parochie. En het is ook meteen een goede gelegenheid om pastoor Bruce Rienstra te ontmoeten. Hij is in 2022 Hans de Rie opgevolgd.

Ds. Harold Schorren

Voorzitter oecumenisch Laurensberaad

e-mail: contact@citypastor010.n

Jesus Christ Superstar

Lezing en film

De verfilming van de rockopera ‘Jesus Christ Superstar’ kwam in 1973 in de bioscopen en werd in 1974 genomineerd voor een Oscar. Het was de eerste film die ik mocht zien, 9 jaar oud. Niet iedereen was blij met deze film. Voor sommige religieuze groepen gingen de muziek, de vormgeving en de inhoud veel te ver. Zo kon je toch niet omgaan met Jezus, en zeker niet met zijn lijden en zijn dood.

Nu, 50 jaar later, wil ik deze film opnieuw met u bekijken. En hopelijk met heel veel meer mensen, want de Laurenskerk wordt onze bioscoop. Voorafgaand geef ik een lezing waarin ik enkele teksten met u wil bespreken. Zelf sta ik iedere keer weer verbaasd over de heldere en hedendaagse benadering van Jezus’ passie, zelfs na een halve eeuw. Voor jongeren die de film nog nooit hebben gezien: een aanrader! Voor wie niet bekend is met de laatste dagen van Jezus: kom vooral! En wie de film al kent: je krijgt er nooit genoeg van! Maar bovenal is het een film die je zal raken. Een verdiepend moment in het midden van de 40dagentijd.

Wees van harte welkom in de Laurenskerk op vrijdag 24 maart 2023

19.00 uur, lezing (gratis); 20.30 uur, film (€ 10,-)

Nadere info en opgave via e-mail: contact@citypastor010.nl