Activiteiten voor leden

Laurenspastoraat en Maaskant Open Grenzen hebben ieder hun eigen activiteiten, werkgroepen en kringen, die in principe open staan voor leden van beide wijkgemeenten. Wel bestaat er soms een maximum aantal deelnemers. Veel van de activiteiten vinden plaats bij mensen thuis
ONTMOETINGEN
Laurensfoyers 2025 Ontmoetingen aan de eettafel
Een goed gesprek vindt vaak aan tafel plaats. In onze gemeente zijn de Laurensfoyers bij iemand thuis een traditie geworden. Deze traditie zetten we voort. Een gezellige avond of middag met een maaltijd, nieuwe en hernieuwde kennismaking en een gesprek rond een thema. Ds. Harold Schorren en iemand van de pastorale werkgroep zullen ook meedoen.
We hebben in onze gemeente door de jaren heen steeds verschillende gastvrouwen en gastheren bereid gevonden om een keer in hun huis een kleine groep te ontvangen en een maaltijd te verzorgen. Het thema van het gesprek wordt later bekendgemaakt.
Nadere informatie volgt o.a. in de nieuwsbrief van het Laurenspastoraat “Morgen is het Zondag”
Contactpersoon: Cor van den Hoek, mail: corvandenhoek@icloud.com en Anneke van Mansum, mail: avmansum@kpnmail.nl
Aan tafel voor een goed gesprek
Na een aarzelende, maar waardevolle start in de afgelopen jaren, zijn we van plan komend seizoen opnieuw ca. vier keer op een doordeweekse avond een gezamenlijke maaltijd te organiseren en te kijken waar het gesprek ons brengt. We denken hierbij vooral aan de onderlinge kennismaking tussen ‘werkenden’ uit de gemeente en nieuwe gezichten binnen onze wijkgemeente Maaskant Open Grenzen. Ook de bestendiging van contacten tussen mensen die al langer meedraaien, vinden we van belang. Geen vooraf vastgesteld thema, maar samen, na het werk, om ca. 18.30 uur, aanschuiven aan tafel met een glas wijn. We denken aan ca. 6 personen per keer en horen graag of je een keer wilt koken en/of meepraten. Een eerste avond willen we inplannen in september, thuis bij Joost Heere. Nadere informatie en aanmelding: Liesbeth van Heel, email: liesbeth@v-heel.nl tel.: 06-21865074 en/of Joost Heere, email: joostheere@hotmail.com tel.: 06-38401935 .
Gesprekskring Hofdame
Iedere 2e dinsdag van de maand is er voor de ouderen een gezellige bijeenkomst met koffie en/of thee. Waarin wij kunnen vertellen hoe het met ons gaat en hoe we in het geloof bezig zijn.
We beginnen om 15.00 uur in de Hofdame. Uitbreiding is zeker mogelijk.
Voorheen heette deze groep Atrium, genoemd naar de plaats van samenkomen.
Regelmatig is er een predikant aanwezig. Opgave bij Corry van Eekeren, email: dolk1939@ziggo.nl of tel.: 0615211543
ROND DE BIJBEL
De bijbelstudiegroep in de Hofdam (in de middag)
Op de eerste dinsdag van de maand (tenzij anders afgesproken) komt om 14.30 u een Bijbelstudiegroep bij elkaar in de Hofdame (Grotekerkplein 101). We duiken dit jaar het evangelie van Marcus in aan de hand van het een paar jaar geleden verschenen prikkelende boekje Mannen in Marcus van Peter-Ben Smit. De groep is klein maar fijn en staat garant voor verdiepende en persoonlijke gesprekken – maar kan tegelijk wel wat versterking gebruiken. Van harte welkom en aanbevolen om aan te sluiten!
Informatie bij Joas van der Schoot, email: predikant@maaskant-opengrenzen.nl of Leny van Gent, email: hugenoot28@gmail.com
Bijbelstudie in de Hofdame (in de avond)
Iedere eerste woensdagavond van de maand bent u van harte uitgenodigd om dieper te duiken in de achtergrond en betekenis van Bijbelteksten. We kiezen voor teksten waarover in de dienst op zondag gepreekt zal worden. Het is een leuke en leerzame studiegroep voor de beginnende en gevorderde bijbellezer. We leren ook van elkaar.
De avonden beginnen om 20.00 uur en vinden plaats op het kantoor van de kerk, Grotekerkplein 101. Ds. Harold Schorren leidt de bijeenkomsten.
Data voor seizoen 2024/2025:
4 september, 2 oktober, november vervalt, 4 december, 8 januari 2025, 5 februari, 5 maart, 2 april, 7 mei en 4 juni.
Opgave en info: predikant@laurenspastoraat.nl
Kring Midrasj (Bijbel, rabbijnse Midrasj en Talmoed)
Tora – Achttiengebed – Joodse feesten.
We zijn met deze kring al heel wat jaren bezig ons te verdiepen in rabbijnse teksten die voortbouwen op het Oude Testament. Een belangrijke categorie is de Midrasj – letterlijk ‘onderzoek’ en wel: het, in elke tijd actuele, onderzoeken van Schriftteksten, in de vorm van bv. een gelijkenis, een (voorbeeld)verhaaltje of een spreuk.
Dit jaar zullen we starten met nog een laatste portie midrasj over ‘de Tora’ – vergelijkingen als de volgende geven aan dat het beeld van de wet zeker niet ervaren wordt als zware of droge last:
– Tora wordt vergeleken met wijn. Net zoals wijn het hart verheugt, zoals er geschreven is: “een wijn die het hart des mensen verheugt” (Ps. 104:15) zo verheugen de woorden van de Tora het hart, zoals er gezegd is “de bevelen des Heren zijn waarachtig, zij verheugen het hart” (Ps. 119:105).
– “Wie de vijgenboom verzorgt, geniet zijn vrucht” (Spreuk. 17:18). Waarom werd de Tora vergeleken met een vijgenboom? Omdat, terwijl de vruchten van de meeste andere bomen – de olijfboom, de wijnstok en de dadelboom – allemaal tegelijk worden verzameld, de vruchten van de vijgenboom beetje bij beetje worden verzameld en dat is hetzelfde met de Tora. Je verzamelt een beetje leerstof vandaag en een heleboel ‘morgen’, want het kan niet in één noch in twee jaar geleerd worden. (!)
Over het Achttiengebed.
Het Achttiengebed heeft meerdere namen: Sjemone Esre – Hebreeuws voor 18; Tefilla – (het) gebed; Amida – staande (gebed); het is hèt synagogale gebed bij uitstek. Het is daarbij een heel oud gebed, in de traditie wordt zelfs verwezen naar Abraham of Moses, maar concreter ontwikkelt het zich in de periode van de 2e Tempel > via een eerste officiële vaststelling begin 2e eeuw g.j., naar een geleidelijk vaste vorm en woordelijke formulering in de tijd tussen 600 en 1100.
Het Achttiengebed is een formuliergebed uit de synagogale liturgie, d.w.z. met vaste tekst en onderworpen aan strikte regels, over structuur, gebruik en verplichting. Een heel ander genre is het privégebed, hier geen strikte regels. Het Onze Vader was oorspronkelijk een privégebed, maar is begin 2e eeuw in de christelijke gemeente met de toevoeging van de laatste regels van lofprijzing geworden tot vast, formuliergebed.
Een wat andere verdeling is, ik citeer*: ‘er zijn twee vormen van gebed, het gebed van expressie en het gebed van empathie, invoeling. Als bidden alleen een menselijke behoefte was (een drang om wat ons beweegt en beroert aan God voor te leggen) dan zou er maar één vorm van gebed zijn. Maar omdat het ook, ja meer nog, een verlangen van God is dat de mens bidt, daarom is er ook een andere vorm, het gebed van empathie, het formuliergebed.’
Het jodendom heeft vele vaste gebeden en een dik gebedenboek – de Siddoer. Daarnaast hebben de persoonlijke gebeden hun eigen onmisbaar belang.
* ‘Bekend is het chassidische verhaal van de herdersjongen die geen enkele gewijde tekst kende en maar wat floot wanneer hij met een gevoel van Gods tegenwoordigheid werd vervuld. Eens was hij op Grote Verzoendag in de synagoge. Met diepe ernst bad de gemeente om de vergeving van zonden, toen plotseling een schrille fluittoon de devote stemming verbrak. De vromen schrikten op. Maar de rebbe zei: die schelle fluittoon heeft voor ons allen de poort van de hemel gekliefd. Nu wordt ons gebed zeker verhoord. “Mensen kijken naar het uiterlijk, maar Ik kijk naar het hart.” (1 Sam. 16:7)’.
Nog enkele overwegingen*:
– Gebed is een zaak van de enkeling, gedragen door de gemeenschap
– Gebed is een zaak van de gemeenschap, gedragen door de enkeling.
– Heeft God het (ons gebed) nodig? Wij hebben het nodig, om niet te vergeten dat Hij ons nodig heeft.
-De woorden van het gebed richten zich niet alleen tot God, zij richten zich ook tot ons. Want wat in het gebed aan God gevraagd wordt of van God gezegd wordt, is tegelijk opdracht voor de mens’ (vgl. onze ‘voorbeden’!).
Wij zullen met elkaar het Achttiengebed lezen, horen en nadenken over joods bidden en bidden in het algemeen, en, belangrijk, onze eigen ervaringen en gedachten inbrengen in het gesprek. De tijd die na dit thema nog rest, zullen we besteden aan één of meer bekende Joodse feesten.
Hopelijk geeft het samen lezen en open in discussie gaan ons positieve en vruchtbare inspiratie! Alle bekende en nieuwe geïnteresseerden zijn van harte welkom. Voor tekstmateriaal wordt gezorgd; wel graag zelf bijbel meenemen. * de hier geciteerde teksten zijn uit ‘Elke Morgen Nieuw’- het Achttiengebed (Folkertsma Stichting voor Talmudica). Dit boek wordt ook gebruikt in de stof van de cursus.
Plaats: Kubus Laurenskerk (De Lormezaal)
Data: woensdagochtend (10.30 – 12.30 uur) najaar 2024: 2 oktober en 30 oktober, 4 december; en voorjaar 2025: 29 januari, 26 februari en 2 april.
Begeleiding: drs. Elsebeth Schorer (010-4525016) of e-mail: elsebeth.schorer@gmail.com voor opgave en informatie.
GESPREKSGROEPEN
Oudere jongerengroep
Een groep met iets oudere jonge mensen komt iedere 3e donderdag van de maand bij elkaar van 20.00 tot 22.00 uur. De plek van samenkomst wisselt, dus als je wilt meedoen, neem even contact op.
Er wordt volop met elkaar gesproken over leven en geloven, over onze plek in deze wereld en onze dromen voor de toekomst. Vaak best pittige gesprekken. Gesprekken die je meestal niet zo gauw met je vrienden voert. Gesprekken met veel verheldering, diepgang en gelukkig ook veel humor!
De leden zijn heel verschillende mensen, met heel verschillende beroepen. We hebben wel eens geconstateerd dat als we met z’n allen op een onbewoond eiland zouden landen, we het samen best zouden rooien.
Meestal volgen we een handzaam boekje dat we zelf hebben uitgekozen. We lezen dan ter plekke een hoofdstuk om vervolgens met elkaar in gesprek te komen. Geregeld wijken we ook af omdat een existentiële vraag ons bezig houdt of de realiteit van alledag ons wakker houdt.
Data voor seizoen 2024/2025:
19 september, 17 oktober, 21 november, 19 december,
16 januari, 20 februari, 20 maart, 17 april, 15 mei, 19 juni
Het seizoen sluiten we af met partners en kinderen met een gezamenlijk eten in de tuin van ds. Harold Schorren.
Opgave en informatie bij ds. Harold Schorren, tel.: 06-15195149, email: predikant@laurenspastoraat.nl
Gesprekskring Senioren
Eind september 2024 a.s. start voor het tiende jaar de (senioren) Gesprekskring van Maaskant Open Grenzen (MKOG).
Doel van de kring is om door gedachtewisseling en discussie, kennis en inzicht over uiteenlopende maatschappelijke, religieuze en filosofische onderwerpen, te verdiepen en te vergroten.
De bijeenkomsten vinden plaats op de laatste vrijdag van de maand van 15.00 uur tot 17.00 uur. Circa 10-15 personen nemen regelmatig deel aan de kring.
In 2023-2024 zijn de volgende onderwerpen aan de orde geweest.
- In september 2023 hebben we een artikel besproken van Maarten Schinkel in NRC over kunstmatige intelligentie en met name hebben we besproken de ethische dilemma’s die hiermee samengaan.
- In de bijeenkomst van oktober 2023 hebben we het artikel van Stine Jensen: “Een robotstofzuiger voor een dementerende is geen oplossing” besproken, samen met de eerste twee hoofdstukken uit het boekje van Marli Huijer: “De toekomst van het sterven”.
- In de bijeenkomst van november 2023 heeft Arie de Jong ons verteld over zijn boeiende leven en zijn levensloop.
- De bijeenkomst van januari 2024 was gewijd aan het essay van Frank Bosman: “God is er al”; in de bijeenkomst van februari bespraken we het eerste hoofdstuk van het boek van Dirk de Wachter: “De kunst van het ongelukkig zijn”. Het tweede en derde hoofdstuk van dit boek hebben we besproken begin mei van dit jaar. In maart 2024 heeft Marijke verteld over haar leven en levensloop
- Half juni 2024 was de laatste bijeenkomst van het seizoen, met afsluitend een maaltijd en een drankje bij Ineke en Rob Overdijkink thuis. Onze bespreking tijdens deze bijeenkomst was gewijd aan het woord “Geborgenheid”. Met grote vaardigheid leidde Marijke deze bespreking.
Omdat de bijeenkomsten worden gehouden bij Dia Aris thuis aan de Mathenesserlaan 425B, staat de groep beperkt open voor nieuwe deelnemers.
Degenen die geïnteresseerd zijn deel te nemen aan de bijeenkomsten kunnen contact opnemen met Dia Aris: email: darisvanderiet@gmail.com of met Jenneke Vijlbrief: email: jennekevijlbrief@me.com
De “Cubis” groep
Deze kring, genoemd naar plaats van bijeenkomst bij één van de deelnemers thuis zal het komend seizoen onder leiding van ds. Joas van der Schoot het boek “Boven is onder ons, denken over God na God” van Rick Benjamins lezen en bespreken. De bijeenkomsten vinden plaats op de eerste vrijdag van de maand van 10.30 uur tot 12.00 uur.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Cor van den Hoek, email: corvandenhoek@icloud.com
Data voor het seizoen 2024-2025: 6 september 2024, 4 oktober 2024, 1 november 2024, 6 december 2024, 7 februari 2025, 7 maart 2025, 4 april 2025 en 2 mei 2025.
De Thomas Groep
Een gespreksgroep over zoekend geloof
Eens per maand komt de Thomas Groep bij elkaar om te praten over geloof en de dingen die het leven raken. We doen dat in principe op de eerste woensdagmiddag van de maand om 14.00 uur bij één van de deelnemers thuis.
Waarom we de Thomas Groep heten? ‘Wie gelooft, twijfelt. Wie niet twijfelt, gelooft niet.’ Het zijn woorden die aan Luther worden toegeschreven. In zeker weten, dreigt stilstand en starheid. Juist de twijfel zet mensen in beweging. Willen weten, op zoek gaan, vinden en opnieuw twijfelen. Altijd is er een tijdelijkheid in het zeker weten.
Thomas die niet kan geloven dat Jezus is opgestaan als hij Hem en zijn wonden niet kan aanraken, staat bekend als de ongelovige Thomas. Maar juist zijn zoeken en vragen, is een zoeken naar betekenis. Het niet voor lief aannemen van vaste feiten. En als Thomas dan ziet dat de Opgestane de wonden van zijn liefde draagt, belijdt hij: ‘Mijn Heer, mijn God’. De twijfelaar is een gelovige.
Data voor seizoen 2024/2025:
4 september, 2 oktober, (november vervalt), 4 december,
8 januari, 5 februari, 5 maart, 2 april, 7 mei, 4 juni
Opgave en informatie bij ds. Harold Schorren, tel.: 06-15195149, email: predikant@laurenspastoraat.nl
Aan de Laurens Schrijftafel
Voor wie van schrijven houdt.
Creatief/reflectief dagboek schrijven. Wat is dat?
Sinds enkele jaren houd ik mij daar mee bezig, intensief en met veel plezier. Ik ben gecertificeerd trainer van de cursus “Luisteren naar je Pen”, ontwikkeld door Christine de Vries, Shodo.nl
Thuis geef ik elke maand schrijverijen aan de keukentafel, met wisselende groepjes deelnemers, waarbij we met elkaar schrijven over diverse thema’s. We delen het plezier van schrijven. En laten ons al luisterend naar onze pen, verrassen.
Deze manier van schrijven gaat niet om mooi en foutloos schrijven. Het gaat niet om een boek schrijven of een mooi artikel. Het gaat om het schrijven vanuit je hart, je openstellen voor wat je bezighoudt op dit moment, zonder dat je precies weet wat er uit je pen gaat komen, begin je met schrijven naar aanleiding van een eenvoudige oefening die ik je aanreik. Het is luisteren naar je pen, die weer luistert naar wat er in jou leeft en gezien wil worden. Het levert steeds weer verrassende inzichten en gesprekken op.
Het schrijven is begrensd, bij elke oefening geef ik aan, hoelang er geschreven wordt, dat kan variëren van een paar minuten of enkele regels tot een sprintje van 10 minuten. Je leert diverse schrijfvormen toe te passen.
Ik maak voor elke bijeenkomst een ander schrijfprogramma. Je kunt inschrijven voor één of meerdere keren.
De thema’s waarover we schrijven, kunnen gerelateerd zijn aan het kerkelijk jaar, aan een gedicht of aan een lied.
Wanneer je gaat schrijven over het onderwerp, zul je merken dat het je altijd brengt naar je eigen leven van dit moment of naar herinneringen, daarom is het dagboekschrijven. Je reflecteert al schrijvend op je leven, je ervaringen, je herinneringen, je plannen, je dromen. Tenslotte is het ook creatief schrijven, omdat er diverse schrijfvormen gebruikt worden.
Nieuwsgierig geworden? Laat het me weten, stuur een berichtje of bel, dan kunnen we een datum, plaats en tijd afspreken om met elkaar te schrijven. Soms doen we dat in een groepje, soms individueel.
Voor informatie en/of aanmelden:
Hannie van Keulen tel.: 06 22 74 52 00 of via email: hahy48@hotmail.com
Jong in de Laurenskerk
We hebben het afgelopen jaar gemerkt dat het moeilijk is om doordeweeks de catechisatiegroep bij elkaar te krijgen. Agenda’s zitten snel vol met school, werk en sport. In het nieuwe seizoen stoppen we daarom met de catechisatie, maar willen we een aantal keer met en voor de jongeren van en rond de Laurenskerk een leuke en interessante activiteit organiseren, zoals bijvoorbeeld een ontmoeting met jongeren van een synagoge of moskee. Vind jij het leuk om mee te doen en andere tieners rond de Laurenskerk wat beter te leren kennen? Meld je dan aan voor de appgroep bij Chadassa Montagne, 0617487644.jeugdouderling, e-mail: cmontagne@hotmail.com
KUNST EN CULTUUR
Filosofiegroep
Een aantal avonden per jaar, zo tussen september en mei, komt de filosofiegroep bijeen, soms in de Hofdame, meestal in de Kubus, om samen een tekst te lezen van meestal een filosoof. Het nieuwe seizoen van de filosofiegroep begint op woensdag 18 september om 20.00 uur in de Hofdame (Grotekerkplein 101). Dit jaar gaan we aan de slag met de bevrijdingstheologie van de twintigste eeuw, waarin theologie, (politieke) filosofie en de vragen van een veranderende samenleving volop met elkaar in gesprek zijn. Tegen de achtergrond van een nieuwe en internationale emancipatiegolven (Black Lives Matter, Me Too, lhbtqia+) én de soms felle reactie daarop is ook bevrijdingstheologie weer volop relevant geworden.
Er is (beperkt) plaats voor nieuwe deelnemers. Informatie bij ds. Joas van der Schoot, email: predikant@maaskant-opengrenzen.nl of Liesbeth van Heel, email: liesbeth@v-heel.nl
Filmclub
De filmclub is een laagdrempelige activiteit van MKOG en LP, die 10 keer per jaar een film bezoekt in september 2024 t/m juni 2025 en wel op de 2e woensdag in de oneven maanden en de 2e donderdag in de even maanden.
Tijd: plm 19.15 uur.
Ons eerstvolgend filmbezoek is op woensdag 11 september a.s.
Na afloop bespreken we wat we van de film vonden onder het genot van een drankje op eigen kosten. Deze bespreking kan verrassende inzichten opleveren.
Wij bezoeken films van allerlei genres. Maar we houden niet van thrillers. Laat u verrassen is ons motto!
Voor de film op woensdag ontvangt u in het weekend bericht en voor de donderdag op dinsdagavond.
Iedereen is welkom. Wilt u meedoen en hebt u er tijd voor dan kunt u zich opgeven bij de film coördinator: Annechien Boukema (anne.chien@12move.nl)
Literaire kring
In de literaire kring delen we onze leeservaringen, dat is elke keer weer verrassend, over hetzelfde boek kunnen de meningen sterk uiteenlopen. In een open sfeer delen we onze gedachten met vaak boeiende gesprekken tot gevolg.
We komen 9 maal bij elkaar, van september tot en met mei.
We hebben afscheid genomen van De Hofdame, we komen om de beurt bij één van de deelnemers thuis op de 3e woensdag van de maand van 14.15 – 16.15 uur.
Op woensdagmiddag 18 september 2024 beginnen we met het boek ‘Nirwana’ van Tommy Wieringa.
U bent van harte welkom om vrijblijvend een middag mee te maken.
Aanmelden kan bij Letty Pak, via de mail lettypak@freedom.nl of een app of telefoontje naar 06-29548643
Oecumenische leerkring
In het seizoen 2024-2025 bespreekt de oecumenische gesprekskring het nieuwe boek van Alain Verheij, De zin van ziekte. In dit boek gaat de auteur in op de vraag wat de zin van ziekte is. Hoe kijkt de wereld aan tegen zieke mensen? Hoe probeert men hen uit beeld te houden? Hoe werkt tijd voor zieken? Aan de hand van de Bijbel, maar ook van teksten uit de literatuur gaat de auteur op zoek naar de levensvragen die achter ziek zijn staan. Het boek is voor gezonde mensen ongetwijfeld een confrontatie met een werkelijkheid die men liever niet erkent.
De gesprekskring bestaat al dertig jaar en is opgericht toen Remonstranten besloten om niet te participeren in het Samen-op-Weg-proces van de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse kerken. Twee predikanten wilden elkaar niet loslaten. Sinds die tijd wordt de kring geleid door een gereformeerd en hervormd predikant. Nu zijn dat dr. Tjaard Barnard (remonstrants, Arminiuskerk) en ds. Katinka Broos (Wijkpastoraat en Bergsingelkerk (gereformeerd)).
De kring staat zeer open voor nieuwe mensen, daarnaast is er een harde kern die al lang mee doet. De kring komt samen in de kerkenraadskamer van de Remonstrantse Arminiuskerk, Museumpark 3, tegenover het Museum Boijmans van Beuningen. De bijeenkomsten zijn op dinsdagmorgen van 10.00-12.00 uur.
De bijeenkomsten vinden plaats op:
10 september, 15 oktober, 19 november, 14 januari, 11 februari, 18 maart en 22 april.
Van de deelnemers wordt een bijdrage van € 15 verwacht voor koffie en thee.
Aanmelding bij het kerkkantoor van de Remonstrantse Gemeente Rotterdam: administratie@remonstrantenrotterdam.nl of 010 436 0543.
REIZEN & UITSTAPJE
Laurens op reis
“Laurens op reis” bundelt vanaf het seizoen 2024 – 2025 de activiteiten van de Laurenskring en het seniorenuitstapje. Via de zondagsbrieven wordt u op de hoogte gehouden van reisplannen en daar kunt u zich dan ook aanmelden.
Heeft u ideeën: deel ze met uw predikant:
Ds. Joas van der Schoot: mail: predikant@maaskant-opengrenzen.nl
Ds. Harold Schorren: mail: predikant@laurenspastoraat.nl