Dresden

contact Laurenskerk en Kreuzkirche

Sedert midden jaren ‘80 van de vorige eeuw onderhoudt de Laurenskerk Rotterdam een warme band met de Kreuzkirchegemeinde in het verre Dresden, gelegen aan de grens met Tsjechië, in het voormalige Oost-Duitse deel van het land. In die tijd waren de mogelijkheden zo’n relatie te onderhouden beperkt wegens een uitreisverbod van in de DDR woonachtige personen. Gelukkig heeft de val van de Muur in 1989 aan deze situatie een einde gemaakt.

Naast deze kerkelijke band onderhouden Rotterdam en Dresden ook een stedenband; beide steden zijn voor wat de historische binnenstad betreft voor het overgrote deel verwoest door gerichte bombardementen (Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945). Inmiddels is de herbouw van de stad zowel aan Rotterdamse als aan de kant van Dresden voor een groot deel voltooid.

De gemeente van de Kreuzkirche in Dresden maakt onderdeel uit van de Evangelisch-Lutherische Landeskirche Sachsens (ELKS) en is mondiaal bekend vanwege het aan de gemeente gelieerde Jongenskoor en de koorschool. Ook Heinrich Schütz (1585-1672), nauw verbonden aan de Kreuzkirche, is als kerkmusicus en componist vermaard.

Wij pogen de gemeenschapsband inhoud te geven door éénmaal in de twee jaar de trip naar Dresden te aanvaarden. In het andere jaar wordt een delegatie uit de Kreuzkirche welkom geheten in Rotterdam. Het bijzondere van het contact is dat het loopt via individuele personen; waar anders een hotelkamer zou worden betrokken, wordt de persoon nu ondergebracht bij een gemeentelid thuis die zich daartoe bereid heeft verklaard. Traditie is dat de uitwisseling van donderdag tot en met zondag loopt, de reistijden inbegrepen.

Betrokkenen blijven in redelijke mate ‘anoniem’, totdat vriendschappen ontstaan tussen aan weerskanten betrokkenen; ook de gelegenheid eens van het leven van de ander kennis te nemen, of van de stad is een mogelijkheid…

Beide zijden zetten in op het ‘verjongen’ van het contact; dit blijkt echter om diverse redenen geen eenvoudige aangelegenheid te zijn. Belemmerende factoren zijn daarbij specifiek de taal (jongeren in Nederland zijn de Duitse taal niet (meer) machtig; dit terwijl de oudere generatie in Dresden nauwelijks tot geen Engels verstaat…) en de beschikbare tijd (het inleveren van vrije dagen).

Het contact wordt aan Rotterdamse zijde onderhouden door de Werkgroep Dresden. Secretaris is Johan Beijlevelt, voor dit doel bereikbaar via dresdencontact.laurenskerk.rtd@gmail.com