U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Bijbel

Als Donald Trump zich zou laten fotograferen met een Golden Retriever (aaibaar, aanhankelijk en betrouwbaar, het symbool van de Amerikaanse voorstelling dat ondanks alles de wereld toch heel is) dan zouden journalisten zeker van alles verzinnen waarom die foto met de Golden Retriever weer eens duidelijk maakt dat de president niet deugt. Ik bedoel: Trump kan in de ogen van veel mensen niets goeds doen.

Vorige week stond in de krant een foto van hem met een bijbel. Hij had even eerder de pers toegesproken en gezegd dat als het nodig is het leger tegen de demonstranten wordt ingezet, toen is hij door een park gewandeld, nadat de politie de demonstranten er met traangas uit had gejaagd, om zich voor de kerk te laten fotograferen. Met de bijbel in de hand.

Als hij de bijbel zou hebben opengeslagen op een willekeurige bladzijde dan was de kans reëel geweest dat die passage ging over de bevrijding van slaven, of over het roepen om recht door iemand die aan de kant geschoven is, of over een heerser die zijn volk eronder houdt.

Hij liet de bijbel dicht.

De foto moest uitdrukken: “ik sta voor Law en Order en ik heb God aan mijn kant.”

In tweeduizend jaar christendom is het ontelbare keren voorgekomen dat vorsten of leiders iets dergelijks deden. Misschien zijn zij die dat niet hebben gedaan een kleine minderheid. Er is niemand president van Amerika geworden die zich niet openlijk als belijdend christen presenteerde. In de 4e eeuw deed de romeinse keizer Constantijn het, de koningen die opriepen tot de kruistochten, de mannen die de koloniën stichtten. Allemaal met een bijbel in de hand, die altijd dicht bleef.

Wel fijn dat iedereen over die foto van Trump heen gevallen is. Maar met die bijbel is hij in geen enkel opzicht een uitzondering.