U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Getto

In de afgelopen week ging de Paus op reis door Oost Europa. Bij een bliksembezoek aan Hongarije bezocht hij een congres van christenen. Daarna sprak hij met premier Órban. Victor Órban profileert zich als de hoeder van de christelijke ziel van Europa, waarmee hij ook de abjecte Hongaarse behandeling van vluchtelingen legitimeert.

Daarna vloog de Paus door naar Slowakije. In Košice, de tweede stad van het land bezocht hij een wijk waar een Roma minderheid woont. In de wijk, Lunik IX, wonen ca. 6000 Roma, het kunnen er veel meer zijn. De Roma bevolken met gemiddeld 10 mensen een kleine woning. 90 % heeft geen werk. Ze leven van kinderbijslag en kleine uitkeringen. De meeste woningen hebben gas, elektriciteit, water noch riolering. De straten zijn open riolen. Voor koken en verwarming gaan wijkbewoners naar het bos om hout te sprokkelen. Lunik IX is het grootste getto binnen de Europese Unie. In de dagen voor het bezoek van de Paus werden afvalbergen geruimd, plantsoenen gesnoeid en straten schoongespoten.

Veel Slowaken vonden het maar niets dat de Paus naar de Roma wijk ging. De Paus zei tegen de samengestroomde Roma: “Te vaak bent u voorwerp van onbarmhartige oordelen, discriminerende stereotyperingen, van beledigende woorden en daden.”

De mensen in de wijk verwachten niet dat het na het bezoek van de Paus beter wordt, maar ze hopen van wel. Vrij naar Gerard Reve: toch goed dat er een Paus is!