U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Mensenleven

In de krant (NRC 27 oktober) werd de scheidende directeur van de EBI geïnterviewd (Extra Beveiligde Inrichting), waar verdachten van terroristische aanslagen worden opgesloten. De meesten zijn moslim. Ze hebben allemaal een hartgrondige afkeer van de Nederlandse democratische orde.

De directeur vertelde over een incident. Een gedetineerde kreeg een hartinfarct waarna alle bewakers en verplegers zich tot het uiterste inspanden om de man z’n leven te redden, wat tenslotte lukte. De andere gedetineerden waren naderhand zwaar onder de indruk. “Dat wij, ongelovigen, het verlengstuk van de staat, ons zó hadden ingespannen deze moslim te redden.”

Na het lezen dacht ik (het kan vooringenomenheid zijn) dat het principe dat ieder mensenleven er toe doet en het ene niet minder dan het andere, van Jezus komt. En dat mensen menen dat hun leven in de ogen van de ander of in hun eigen ogen geen waarde heeft. En dat deze opvatting met het bestaan van de terroristenafdeling van de EBI iets te maken heeft.