U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Spullen

Nog meer dan tweehonderd van een schip gevallen containers moeten in de Noordzee rondslingeren. Iemand vertelde dat ze op Terschelling was geweest en meegewerkt had om het strand op te ruimen. Als aandenken had ze een plastic borsteltje gejut.

Volgens een krant bestaat de inhoud van de containers uit auto onderdelen, IKEA meubels, t.v.’s, speelgoed en heel veel plastic voorwerpen. Ik stel me voor dat veel spullen via winkels als Action en webwinkels bij mensen terecht komen. Met de borsteltjes wordt de vaat gedaan, met het speelgoed wordt gespeeld, de meubels worden met het handige IKEA sleuteltje in elkaar gebouwd en na verloop van korte of langere tijd wordt het allemaal afgedankt.

In de tussentijd hebben nieuwe containerschepen afgemeerd, zijn containers gelost en een eindeloze hoeveelheid nieuwe borsteltjes, IKEA kasten en speelgoed is in onze huizen terecht gekomen. Volgens het ritme van de economie, aangedreven door het magische woord “consumentenvertrouwen.”

Men zou de inhoud van een of twee containers in een expositie kunnen opstellen. De bezoeker kan dan zien hoe ons dagelijks leven eruit ziet, zoals je in een museum iets over het leven van onze voorouders uit de klokbekercultuur te weten komt.

Het zou wel eens kunnen zijn dat je van de mensen uit de klokbekercultuur makkelijker een voorstelling kunt maken: hoe leefden ze, wat bezielde hen, dan van het leven van onszelf.