U gebruikt een verouderde browser. Om die reden werkt deze site wellicht niet naar behoren.Direct naar hoofdinhoud

Bubbel

In de krant stond in de afgelopen week een stuk over het Voorbereidend Middelbaar Beropesonderwijs, dat het zo’n slechte naam heeft.

Uit de tijd dat de middelbare schoolkeuze van onze kinderen aan de orde was, lang geleden, herinner ik me een moeder die bijna in tranen uitbarstte na het vernemen van het VMBO advies voor haar kind. Ik dacht (en had tegen haar moeten zeggen): “ben je wel helemaal wijs?”

Want wat is er mis met een goede beroepsopleiding en hoeveel meer zou een kind gebaat zijn bij een HAVO diploma waarmee het dan nog eens aan een beroepsopleiding moet beginnen? Hebben de bijna-tranen van de ouder niet meer met de eigen status te maken dan met het belang van het kind ? En heeft het VMBO zijn slechte naam niet mede te danken aan ouders voor wie de gedachte dat hun kind naar het VMBO zou gaan (en dat ze dat aan hun vrienden met bolleboze kinderen moeten vertellen) onverdragelijk is?

Niet alleen zulke VMBO ouders zou je iets ruimere opvattingen toewensen. Het is in deze wereld van ons, waar ieder zijn leven mag leven zoals hij wil, vol met regels en vaste patronen, vol met ‘bubbels’.